TLT Program Hakkında

Programın Amacı

Sağlık kurumları bünyesinde hastalığın tanı ve tedavisinde hastanın durumu ile ilgili olarak tıbbi analizleri uygun koşullarda güvenilir sonuçlarla yapan laboratuvar teknikerleri yetiştirmektedir.

Meslek Tanımı

Tıbbi Laboratuvar teknisyeni/teknikeri; sağlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının tıbbi laboratuvar programlarından mezun; Sağlık kurumları bünyesindeki tanı ve tedavi laboratuvarlarında hastanın durumu ile ilgili olarak, hekimin gerekli gördüğü tıbbi analizleri yapan kişidir.

Programa Kabul ve Kayıt Koşulları

Öğrenciler, YGS-2 sınavından aldıkları puana göre, ÖSYM tarafından tercihleri doğrultusunda bu programlara yerleştirilirler. Meslek lisesi mezunları alanlarıyla uyumlu ön lisans programlarına sınavsız yerleştirilirler. Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucunda o öğretim yılında Üniversitenin ilgili birimine merkezi yerleştirme sistemi ile yerleştirilmiş olması gerekir.

Staj

Programın teorik ve bir kısım uygulamalı dersleri Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde yapılırken, staj ve diğer uygulamalar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Araştırma Hastanesinde yapılmaktadır. Dersler programda görevli öğretim üyeleri ve Yıldırım Beyazıt Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilmektedir.

Programı Bitirenlerin Ünvanı Ve Çalışma Alanları

Bu programı bitirenler “Sağlık Teknikeri” ünvanı almaktadırlar. Gelişen teknolojiye ve nüfus artışına bağlı olarak mesleğin geleceği açık olup, KPSS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Bunun yanı sıra özel hastane ve laboratuvarlarda da istihdam edilmeleri mümkündür. Çalışma alanları Devlet ve özel kuruluşlardaki tüm tıbbi tahlil laboratuvarlarıdır. Programda Ön lisans eğitimini tamamlayan adaylar ÖSYM tarafından belirlenmiş lisans programlarına yerleştirilebilirler. Tercih Yapılabilecek Lisans Programları: Biyoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri.

Mesleğin Geleceği

Gelişen teknoloji ve sağlık sektörünün önemi dolayısıyla programın geleceği aydınlık olup özel sağlık sektörlerinde, KPSS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Artan nüfus ile birlikte Tıbbi Laboratuvar sektöründe her geçen gün özel ve resmi kuruluşlara ait laboratuvarlar artmaktadır. Bu sebeple program mezunlarının iş bulma imkânları da artmaktadır.

Eğitim Süresi: 2 yıl

Program Dili: Türkçe